Δισκοπλαστική Οσφύος

H Δισκοπλαστική αποτελεί σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας της Οσφύος (Μέσης). Κάτα την επέμβαση της Δισκοπλαστικής η οποία διαρκεί 20 περίπου λεπτά γίνεται διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινούχου υλικού (αποτελούμενου από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει υποστεί εκφύλιση και κήλη. Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει γενική αναισθησία ενώ η επέμβαση δεν είναι καθόλου αιματηρή. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων που χρησιμοποιούνται γίνεται τοπική αναισθησία μ’ αποτέλεσμα η διαδικασία να μην είναι καθόλου επίπονη.

Η ουσία εγχέεται εντός του κατεστραμμένου δίσκου υπό ακτινοσκοπική παρακολούθηση ούτως ώστε ο χειρουργός να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια τον έλεγχο της επέμβασης. Το υλικό δρά ωσμωτικά συρρικνώνοντας τον πυρήνα του δίσκου και μαζεύοντας τα κομμάτια του που έχουν προκαλέσει κήλη. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο δίσκος επανέρχεται στην αρχική του μορφή και η πίεση πάνω στα νεύρα ή το Νωτιαίο Μυελό εξαφανίζεται μ’ αποτέλεσμα να εξαφανίζεται και η αντίστοιχη συμπτωματολογία (πόνοι και μουδιάσματα στη μέση και τα πόδια που μπορεί να επεκτείνονται μέχρι και στα δάκτυλα).

Ο ασθενής δύναται να εξέλθει του νοσοκομείου ελάχιστες ώρες μετά την επέμβαση.

Εικόνα κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου μεταξύ των Ο5-Ι1 σπονδύλων (αριστερά). Μετά την έγχυση και τη δράση του υλικού της δισκοπλαστικής η κήλη έχει υποχωρήσει σχεδόν πλήρως (δεξιά) και τα συμπτώματα του ασθενούς που για χρόνια περιελάμβαναν έντονους πόνους και μουδιάσματα στη μέση και τα πόδια έχουν εξαφανιστεί