Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας MIS

 
Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Με την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος επιτυγχάνεται αντικατάσταση των φθαρμένων αρθριτικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης γύρω από το γόνατο με ειδικές μεταλλικές προθέσεις που υποκαθιστούν τη λειτουργία του φυσιολογικού γόνατος.

Ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Ασθενείς με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος τους η οποία προκαλεί δυσκαμψία στις κινήσεις του γόνατος, πόνο σε βάδιση και ηρεμία και πιθανή γωνίωση μεταξύ μηρού και κνήμης (απώλεια του άξονα του γόνατος) είναι οι κατ’ εξοχήν υποψήφιοι για Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Πώς γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Ο ασθενής μετά την εισαγωγή στην κλινική υποβάλλεται σε κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις καθώς και σε εκτιμήσεις από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του για μία απόλυτα ασφαλή αναισθησία και χειρουργείο.

Ποια χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται;

Η εξέλιξη της έρευνας μας επιτρέπει σήμερα να εφαρμόζουμε χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα δεδομένου οτι οι ασθενείς αποφεύγουν τις μεγάλες τομές. Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι το λειτουργικό πλεονέκτημα καθώς η αποφυγή διατομής του τετρακεφάλου μυός επιτρέπει στους ασθενείς ταχύτατη κινητοποίηση με πολύ λιγότερο πόνο και σαφώς λιγότερη απώλεια αίματος.

Η πολύ μικρή τομή που γίνεται με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας καθώς και η διατήρηση του Τετρακεφάλου μυός επιτρέπουν ένα αναίμακτο χειρουργείο και την ταχύτατη και χωρίς πόνο κινητοποίηση του ασθενούς. Στο Αριστερό γόνατο αυτής της ασθενούς έγινε ολική αρθροπλαστική με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ενώ στο Δεξί ακολουθήθηκαν συμβατικές τεχνικές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Η Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας MIS μπορεί να έχει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές:

  • Μικρή τομή δέρματος - Αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών (Διατήρηση Έσω Πλατέος και Τετρακεφάλου)
  • Άμεση ανάκτηση της κάμψης και έκτασης του γόνατος (δεδομένου του ελάχιστου τραυματισμού δέρματος και μυών το γόνατο κινητοποιείται γρήγορα)
  • Ελάχιστος πόνος μετεγχειρητικά
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ελάχιστος κίνδυνος εξαρθρήματος του γόνατος
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (2-3 μέρες)
  • Γρηγορότερη αποκατάσταση. Η βάδιση του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει την ίδια μέρα με το χειρουργείο ενώ η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη
Πότε μπορεί να περπατήσει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Με τη βοήθεια κατάλληλου συνεργάτη - φυσικοθεραπευτή ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί και να περπατήσει την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

Πόσο κάθεται ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο συσχετίζεται με τα γενικότερα παθολογικά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ωστόσο σπάνια έχει χρειαστεί η μετεγχειρητική παραμονή ασθενούς για περισσότερες από 3-4 μέρες.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Καθ’ όλες τις ημέρες της μετεγχειρητικής παραμονής του ασθενούς στην κλινική, υπάρχει καθημερινή επαφή και παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα καθώς επίσης ακολουθείται και πρόγραμμα κινησιοθεραπείας υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή.

 
 
Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος σε Animation