Ενέσιμο Κολλαγόνο

 

 

Το Κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα θηλαστικά αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Θεωρείται ως «η κόλλα που κρατά το σώμα ενωμένο» και κύρια εντόπιση της αποτελούν τα οστά, οι τένοντες και το δέρμα. Το Κολλαγόνο αποδομείται με τα φυσιολογική γήρανση ενώ παράλληλα φλεγμονές και μικροτραυματισμοί (αυχεναλγία, οσφυαλγία, αρθρίτιδα, κατάγματα, θλάσεις, τενοντίτιδες) αποδυναμώνουν περισσότερο το Κολλαγόνο της πάσχουσας περιοχής. Η εκφύλιση του Κολλαγόνου εμποδίζει την οριστική ίαση και επιβραδύνει τη θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων.

Η θεραπεία με ενέσιμο Κολλαγόνο είναι σε θέση να θεραπεύσει τις τοπικές βλάβες χωρίς παρενέργειες. Το ενέσιμο Κολλαγόνο έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στο παρελθόν για κοσμητικούς και αισθητικούς λόγους από την Πλαστική Χειρουργική. Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενέσιμες θεραπείες Κολλαγόνου και για την αποκατάσταση Ορθοπεδικών παθήσεων. Οφείλουμε βέβαια να διευκρινίσουμε πως τα προαναφερόμενα αφορούν τις ενέσιμες θεραπείες με Κολλαγόνο και όχι το πολυδιαφημιζόμενο τελευταία πόσιμο Κολλαγόνο. Δυστυχώς στην πόσιμη μορφή του το λαμβανόμενο Κολλαγόνο δε μπορεί να έχει καμία θετική επίδραση στην υγεία του μυοσκελετικού διότι κατά τη διέλευση του από το στομάχι διασπάται από τα όξινα γαστρικά υγρά και παύει να έχει τη δομή και τη δράση του Κολλαγόνου. Αντιθέτως η έγχυση Κολλαγόνου απ΄ ευθείας στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να αναγεννήσει τη Κολλαγονικη Υποδομή.

 

 

Χρόνιοι πόνοι όπως οι πόνοι στη μέση τον αυχένα, γύρω από τον ώμο τον αγκώνα και το γόνατο η στο πέλμα αλλά και πρόσφατοι τραυματισμοί όπως τενοντίτιδες ή διαστρέμματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σήμερα με αυτή τη φυσική θεραπεία. Αναλόγως της βαρύτητας και της χρονιότητας του προβλήματος μπορεί να απαιτηθούν από 3 – 10 συνεδρίες, συνήθως σε χρονική απόσταση μιας εβδομάδας. Ανάλογα με την περιοχή που πάσχει υπάρχει εξειδίκευση στο σκεύασμα του Κολλαγόνου που θα χρησιμοποιηθεί (δηλαδή άλλου τύπου σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις του γόνατος και άλλο σε παθήσεις του ώμου). Οι εγχύσεις γίνονται στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Γίνεται χρήση πολύ μικρής και ατραυματικής βελόνης και το περιεχόμενο εγχέεται διαδερμικά στο υποδόριο απ’ όπου το Κολλαγόνο θα απορροφηθεί στα βαθύτερα στρώματα του σώματος. Η διαδικασία, παρότι ενέσιμη, δεν είναι επίπονη ούτε έχει παρενέργειες και ο ασθενής μπορεί να έλθει και να φύγει μόνος του από το ιατρείο. Το ενέσιμο Κολλαγόνο μπορεί να συνδυαστεί με τις ήδη υπάρχουσες συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες ή τη φυσικοθεραπεία.