Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας ASI

 
Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η χειρουργική τεχνική της Ολικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου συνίσταται στην αφαίρεση μίας αρθριτικής ή κατεστραμμένης, άρθρωσης και στην αντικατάσταση της με μία τεχνητή μεταλλική άρθρωση.

Πρόθεση Ολικής Αρθροπλαστικής.

Εισαγωγή της κοτυλιαίας πρόθεσης στην κοτύλη και της μηριαίας στο Μηριαίο.

Ακτινολογική απεικόνιση Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου.

 
Τι οδηγεί έναν ασθενή σε ολική αρθροπλαστική του ισχίου;

Η καταστροφή της άρθρωση του ισχίου οδηγεί σε έντονο πόνο, κυρίως κατά τη βάδιση αλλά και την ηρεμία καθώς και δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου. Επίσης λόγω της καταστροφής του ισχίου μπορεί να συμβεί βράχυνση του σκέλους και ανισκοσκελία.

Ποιοί ασθενείς είναι υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Κύρια ένδειξη για αρθροπλαστική του ισχίου έχουν οι ασθενείς με Εκφυλιστική Οστεοαθρίτιδα, Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Συγγενές Εξάρθρημα του Ισχίου και Άσηπτη Νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου.

Ποια χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και προσπελάσεις για την αρθροπλαστική του Ισχίου. Σήμερα πλέον έχουν επικρατήσει οι ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικές με τομές μικρού μήκους. Πρόκειται για ατραυματικές τεχνικές κατά της οποίες δε γίνονται διατομές μυών και χάριν στις οποίες ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και εξασφαλίζεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς ακόμα και λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Η τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular) η οποία γίνεται με μικρή πρόσθια τομή θεωρείται η πιο ασφαλής από τις σύγχρονες μεθόδους με θεαματικά αποτελέσματα.

Η πολύ μικρή τομή που γίνεται με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (δείτε την στην εικόνα συγκριτικά με το μέγεθος των κλασσικών τομών) καθώς και η διατήρηση όλων των μυϊκών ομάδων του Ισχίου επιτρέπουν ένα αναίμακτο χειρουργείο και την ταχύτατη και χωρίς πόνο κινητοποίηση του ασθενούς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Η Αρθροπλαστική Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας μπορεί να έχει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές:

  • Μικρή τομή δέρματος χωρίς επίπονες διατομές μυών (όπως γίνεται στις συμβατικές τεχνικές).
  • Αποφυγή χωλότητας μετεγχειρητικά. Η προστασία μυών και νεύρων με αυτή την τεχνική επιτρέπει στον ασθενή να βαδίζει χωρίς να κουτσαίνει.
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Ελάχιστός κίνδυνος εξαρθρήματος ισχίου μετεγχειρητικά.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας.
  • Γρηγορότερη αποκατάσταση. Η βάδιση του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει την ίδια μέρα με το χειρουργείο ενώ η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη. Υπάρχουν ασθενείς που είναι σε θέση να οδηγούν ξανά 8-10ημέρες μετά το χειρουργείο.
Πώς γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Ο ασθενής μετά την εισαγωγή του στην κλινική υποβάλλεται σε κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις καθώς και σε εκτιμήσεις από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του για μία απόλυτα ασφαλή αναισθησία και χειρουργείο.

Τι είδους αναισθησία γίνεται;

Ο αναισθησιολόγος που θα σας αναλάβει, αφού σας εξετάσει, θα σας εξηγήσει ποιος τύπος αναισθησίας (Γενική, Ραχιαία, Επισκληρίδιος) είναι ο καταλληλότερος για εσάς. Μαζί του θα μπορέσετε να συζητήσετε τις όποιες σχετικές σας απορίες.

Είναι απαραίτητη η μετάγγιση αίματος;

Με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας και μικρού μήκους τομής που χρησιμοποιείται δεν απαιτείται η μετάγγιση αίματος εκτός από ειδικές περιπτώσεις ασθενών με συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

O καθαρός χειρουργικός χρόνος δε ξεπερνά τη μία ώρα. Μαζί με το χρόνο λήψης της αναισθησίας καθώς και τη παραμονή του ασθενούς στο χώρο ανάνηψης για λίγη ώρα μετεγχειρητικά, ο χρόνος απουσίας του ασθενούς από το δωμάτιο υπολογίζεται στις περίπου 3 ώρες.

Πότε μπορεί να περπατήσει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Με τη βοήθεια κατάλληλου συνεργάτη – φυσικοθεραπευτή ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί και να περπατήσει μόλις παρέλθει πλήρως η επήρεια της νάρκωσης, δηλαδή ελάχιστες ώρες μετά.

Πόσο κάθεται ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο συσχετίζεται με τα γενικότερα παθολογικά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ωστόσο σπάνια έχει χρειαστεί η μετεγχειρητική παραμονή ασθενούς για περισσότερες από 3-4 μέρες.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Καθ’ όλες τις ημέρες της μετεγχειρητικής παραμονής του ασθενούς στην κλινική υπάρχει καθημερινή επαφή και παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα ενώ ακολουθείται και πρόγραμμα κινησιοθεραπείας υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Κατά την έξοδο του ασθενούς από την κλινική δίνονται πλήρεις προφορικές και γραπτές οδηγίες, τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί, όσο και για τη φυσικοθεραπεία που μπορεί να χρειαστεί. Επιπλέον εξηγούνται στον ασθενή όλες οι απορίες και ερωτήσεις και δίνονται τηλέφωνα επικοινωνίας για τη διατήρηση επαφής τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής παρακολουθείται μετεγχειρητικά τουλάχιστον μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων του χειρουργικού τραύματος. Η παρακολούθηση ωστόσο μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα αν αυτό κριθεί αναγκαίο για τον ασθενή.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου σε Animation